In 2016 zal de Nederlandse economie naar verwachting met 2½% groeien. De toename van de economische activiteit wordt breed gedragen. De uitvoer blijft de belangrijkste groeibijdrage leveren net als de particuliere consumptie en de private investeringen. Door de terugkeer van de groei in de binnenlandse bestedingen profiteren in 2016 vrijwel alle bedrijfstakken van een toenemende vraag naar hun goederen en diensten.
Dit valt te lezen in de Visie op 2016: Nederlandse economie van de Rabobank die de bank maandag heeft gepubliceerd.
Niet op alle vlakken klinken er positieve geluiden in het visie-document. Zo ligt de werkloosheid eind volgend jaar naar verwachting nog steeds op bijna 6%. Voor Nederlandse begrippen is dit nog steeds tamelijk hoog. De hoge werkloosheid vormt een duidelijke smet op de economische vooruitzichten. De werkgelegenheidsgroei is wel duidelijk op gang gekomen en versnelt volgend jaar ook. De tegenvallende daling van de werkloosheid komt dus doordat het aanbod van arbeid weer is gestegen. Al dit extra arbeidsaanbod is gunstig voor het groeipotentieel van de Nederlandse economie op middellange termijn. Behalve de economische tegenwind hebben ook de toegenomen loonkosten sinds de crisis een negatief effect gehad op de arbeidsmarkt. Doordat de werkgeverslasten sinds de crisis zijn toegenomen, zijn de loonkosten in de afgelopen jaren harder gestegen dan de arbeidsproductiviteit. Dit verlaagt de werkgelegenheid.
Waardedaling euro
Voor 2016 verwacht de Rabobank een lichte verdere daling van de waarde van de euro, maar omdat die waardedaling veel minder groot is dan die van het afgelopen jaar wordt de steun voor de uitvoergroei uit die hoek wel wat kleiner. Door de iets hogere verwachte economische groei in het eurogebied voorziet de bank voor 2016 toch een marginaal hogere uitvoergroei dan in 2015. Maar een sterker dan verwachte groeivertraging in China of een te snelle renteverhoging in de Verenigde Staten kunnen volgens de bank al snel roet in het eten gooien van de Europese en Nederlandse exporteurs. Ook kan een onverwachte sterke stijging van de rente in de eurozone het woningmarktherstel en de investeringsgroei verstoren. Dalende beurskoersen kunnen voor verder dalende dekkingsgraden bij pensioenfondsen zorgen. Toch zal volgens de Rabobank de positieve dynamiek in de binnenlandse bestedingen die nu op gang is gekomen, ook bij een wat tegenvallende exportgroei niet ineens weer stilvallen.
Woningverkopen
De bank voorziet voor 2016 een aanzienlijk gematigder tempo van de toename in het aantal woningverkopen. ‘Omdat de verkoopaantallen inmiddels een hoog niveau hebben bereikt, wordt de markt echter minder ruim. Samen met de groei van het huishoudinkomen en een door ons voorziene slechts beperkte stijging van de rente zorgt dit ervoor dat de toename van de huizenprijzen volgend jaar juist kan versnellen. De gunstige woningmarktontwikkelingen hebben daarmee een breed gedragen positief effect op de binnenlandse bestedingen. De bank verwacht dan ook dat de bouwnijverheid in 2016 harder groeit dan de economie als geheel.
Spaarquote blijft constant
Per saldo verwacht de Rabobank dat de individuele spaarquote –het percentage van het besteedbare inkomen dat niet voor consumptieve doeleinden wordt gebruikt– dit en volgend jaar ruwweg constant blijft. Daarmee blijft deze ongeveer 2½%-punt hoger dan deze gemiddeld in de vijf jaren voor de crisis was. Door de daling van de fiscaal ondersteunde pensioenopbouw nemen de collectieve besparingen wel iets af. Bovendien gebruiken huishoudens een groter deel van de besparingen weer voor woninginvesteringen, waardoor het percentage van het inkomen dat zij gebruiken voor het opbouwen van vrij financieel vermogen of het afbouwen van schuld (het vorderingensaldo) na een forse stijging sinds 2009 inmiddels weer wat kleiner wordt.
Geef een reactie