De registratie van een RA is door de Accountantskamer voor zes maanden doorgehaald. Hij heeft tot driemaal toe de integriteitsbeginselen geschonden, zo oordeelt het tuchtcollege.
De RA, die betrokken is bij een zaak rondom het verkoop en faillissement van drie zusterbedrijven, heeft zonder toestemming een rapport van een andere accountant overgelegd in een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Daarna vraagt hij het CBb in een brief om een eerdere brief van zijn advocaat als niet verzonden te beschouwen. De advocaat had met die brief aangegeven het rapport uit de procedure terug te trekken. Aan een klant stuurt hij vervolgens een e-mailbericht waarin hij verzuimt te melden dat een door hem afgegeven inbrengverklaring onderwerp is van een klachtprocedure bij de Accountantskamer.
Driemaal mis
De kamer oordeelt dat de RA daarmee driemaal in strijd met het beginsel van integriteit heeft gehandeld. Aan de RA is schriftelijk medegedeeld dat het rapport niet zonder toestemming voor andere doeleinden mocht worden gebruikt. “Het schrijven van deze brief is gebeurd met de kennelijke bedoeling het CBb ertoe te bewegen de brief van de advocaat te negeren. Daarom is ook het sturen van deze brief aan het CBb in strijd met het beginsel van integriteit. Beide handelingen zijn ook in strijd met het beginsel van professionaliteit.”
Klacht niet gemeld
Accountant handelt ten derde male in strijd met beginsel van integriteit doordat hij in een e-mailbericht aan een klant geen melding maakt van het feit dat een inbrengverklaring onderwerp is van een klacht bij de Accountantskamer. “In deze situatie had hij [de klant] erop moeten wijzen dat er in een klachtprocedure over deze inbrengverklaring werd geklaagd. Dat hij toen nog niet wist hoe de Accountantskamer over (de klacht over) het afgeven van de inbrengverklaring zou oordelen, is geen reden om die mededeling achterwege te laten.”
Geldt het begrip integriteit voor alle accountants ?