Aanleiding
Aan een werknemer is een elektrische auto ter beschikking gesteld. De werknemer laadt de auto bij zijn woning op. Voor het jaar 2023 geldt een prijsplafond voor alle huishoudens en andere afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op elektriciteits- en gasnet of een aansluiting op een warmtenet. Het prijsplafond voor elektriciteit bedraagt (inclusief belasting) € 0,40 per kWh tot een gebruik van 2900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief uit het energiecontract.
Vraag
Hoe hoog is de vergoeding die de werkgever onbelast mag geven aan de werknemer?
Antwoord
De werkgever kan een onbelaste vergoeding geven voor de werkelijke uitgaven van de werknemer (intermediaire kosten) of met hem een onbelaste zakelijke transactie sluiten.
Werkelijke kosten: De werkgever mag de integrale kostprijs van de elektriciteit onbelast vergoeden aan de werknemer. De integrale kostprijs wordt bepaald door de variabele en vaste kosten van de werknemer te delen door het aantal door de werknemer verbruikte kWh. Tot die kosten kan ook een evenredig deel van de afschrijving van zonnepanelen behoren. Het prijsplafond voor energie kan de integrale kostprijs verlagen.
Zakelijke transactie: Als een werkgever en een werknemer afspraken maken over de doorlevering van energie onder zakelijke voorwaarden dan vindt deze transactie ook plaats buiten de loonsfeer. Bij deze zakelijke transactie kan de werknemer ook de door zonnepanelen opgewekte energie meeleveren.
Met dit standpunt wordt het standpunt KG:204:2023:7 ingetrokken. Een nadere beschouwing van de fiscus over het nieuwe standpunt lees je hier.
G Timmerman zegt
Het lastige is dat een al oeroude wijsheid uit de bedrijfseconomie hier roet in het eten gaat gooien: vaste kosten zijn dan wel vast in totaliteit maar zijn -voor hier helaas- variabel per stuk. En laat nou net in deze gevallen het aantal stuks kWh, door de aanvang, explosief gaan stijgen om vervolgens elk jaar weer anders te zijn. Dat wordt dus: eerst serieus begroten, door het jaar heen een voorschot declareren, dan het jaartje later de werkelijkheid berekenen (nou sterkte er mee!) en dus te laat zijn met afrekenen want het jaar is dan al om. Hoe juist de mening van de KGl ook mag zijn, makkelijker wordt het niet.
Laurens zegt
Onbegrijpelijk waar de belastingdienst allemaal tijd voor maakt. Schaf eerst eens 80% van alle regeltjes af…