Gemiddeld genomen kwam het ziekteverzuimpercentage in 2016 in de financiële dienstverlening uit op 3%. Uit onderzoek is gebleken dat de werknemer zich gemiddeld 1x per jaar ziek meldt. De gemiddelde verzuimduur per werknemer is ongeveer 6 dagen. Maar wat nou als een werknemer zich ‘regelmatig’ ziek meldt per jaar?
Is frequent verzuim reden voor ontbinding?
Ja, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. In de Wet Werk en Zekerheid is een ontbindingsgrond opgenomen in artikel 7:669 lid 3c. Deze luidt dat werkgever de arbeidsovereenkomst kan opzeggen indien werknemer het bij regelmaat de bedongen arbeid niet kan verrichten als gevolg van ziekte of gebreken met voor de bedrijfsvoering onaanvaardbare gevolgen. Daarbij sluit de wetgever uit dat het niet verrichten van arbeid als gevolg van ziekte of gebreken, niet hun oorzaak mogen hebben in de arbeidsomstandigheden.
Uw ontbindingsverzoek heeft kans van slagen indien u in ieder geval de navolgende richtlijnen hanteert:
- Er is sprake van regelmatig verzuim door uw werknemer, maar er is geen sprake van langdurige arbeidsongeschiktheid;
- Werknemer is regelmatig gezien door de bedrijfsarts, waarbij de bedrijfsarts geen medische oorzaak heeft gevonden, dan wel werknemer in staat achtte zijn werkzaamheden te hervatten;
- De afwezigheid van werknemer heeft onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering;
- Er is geen sprake van arbeidsomstandigheden die het verzuim van de werknemer in de hand gewerkt heeft;
- Er is binnen 26 weken geen herstel te verwachten. (objectiveerbaar vastgesteld door een bedrijfsarts)
- Er is geen aangepast werk voor werknemer beschikbaar.
Belangrijke rol bedrijfsarts
Uiteraard is het voor het ontslagdossier van belang dat bovenstaande richtlijnen, objectiveerbaar zijn vastgesteld en uiteraard schriftelijk vastgelegd. De bedrijfsarts speelt in deze een belangrijke rol. Ook het aanvragen van een Deskundigenoordeel bij het UWV vlak voor de aanvraag van ontslag, zal het dossier complementeren. Daarnaast is het van belang dat werknemer op de hoogte is van het feit dat hij boven het gemiddelde verzuimd. Een schriftelijke waarschuwing met daarin genoemd de consequenties die het frequente verzuim voor werknemer kan meebrengen, is op zijn plaats. Natuurlijk mag een werknemer vanwege het opzegverbod, niet ziek zijn, op het moment dat u het verzoekschrift indien. Indien de werknemer wel ziek is van het moment van aanvraag, kan de kantonrecht op grond van opzegverbod bij ziekte, de beëindiging van het dienstverband weigeren.
Uitspraak rechtbank Overijssel
Onderstaand een recente uitspraak van de rechtbank in Overijssel waarbij het verzoek tot ontbinding werd afgewezen, omdat de werkgever had nagelaten de ziekmeldingen objectief te laten vaststellen bij een bedrijfsarts.
Verzoek tot ontbinding arbeidsovereenkomst onder toekenning van een transitievergoeding afgewezen. Werkgever kan zich niet beroepen op gerezen twijfel aan de oprechtheid van verweerster met betrekking tot de ziekmeldingen en de daardoor ontstane (vermeende) vertrouwensbreuk: werkgever heeft nagelaten ziekmeldingen te laten onderzoeken door de bedrijfsarts.
Ilon Hemmelder is personeelsadviseur | verzuimmanager bij Auxilium Adviesgroep
Geef een antwoord