De klachten die Accountantskantoor Van de Kar & Veraart vorig jaar bij de Accountantskamer heeft neergelegd inzake de afloop van de reguliere kwaliteitstoetsing van het kantoor zijn door de Accountantskamer ongegrond verklaard. Toetsers en bestuurders mogen het bij het verkeerde eind hebben. Dat lijkt in het kort de toon van de uitspraak van de Accountantskamer.In totaal diende het kantoor tegen 26 betrokkenen (toetsers, leden van de commissie van beroep, NBA-bestuursleden, vaktechnische specialisten) klachten in vanwege onjuiste beslissingen, belangenverstrengeling, doofpotcultuur e.d. Alle klachten tegen de betrokkenen worden door de Accountantskamer ongegrond verklaard. Toetsers en bestuurders mogen ongelijk hebben, dat is de conclusie die de Accountantskamer vanochtend trok in het vonnis zoals dat vanochtend door Accountantskamervoorzitter Michiel Werkhoven werd uitgesproken. Daar zit volgens hem wel een mits bij: ‘Toetsers mogen een standpunt innemen. Tenzij zij weten dat ze fout zitten.’
The right to be wrong
Daarmee kiest de Accountantskamer voor een principiële uitspraak. Het kantoor in kwestie is in eerste instantie niet goed gekeurd. Dat leidt tot door het kantoor aangespannen procedures bij het CBb. Daar krijgt het kantoor gelijk. De namens de NBA uitgevoerde toetsing wordt door het CBb van tafel geveegd. De toetsing was kwalitatief onder de maat. En moet opnieuw. Blijkbaar is het daarmee voor de Accountantskamer afgedaan. Toetsers mogen een standpunt innemen. Los van het feit of dat standpunt nu wel of niet juist en terecht is. Tenzij willens en wetens een verkeerd en/of onjuist standpunt wordt ingenomen. Tegen zo’n standpunt en een beslissing van toetsers is een beroepsprocedure mogelijk. Van de Kar en Veraart zijn die weg ook ingegaan en hebben bij CBb hun gelijk gehaald en gekregen. De toetsing is van de baan. Het systeem van checks en balances – tegen formele beslissingen kan een kantoor in bezwaar en beroep gaan – werkt. Zo lijkt de redenering van de Accountantskamer.
Geschiedenis
De toetsing van het kantoor van Van de Kar & Veraart is een lang verhaal. Een verhaal van toetsers die hun werk niet goed doen en wiens oordeel uiteindelijk door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven van tafel wordt geveegd en een schikkingsvoorstel in 2017 van € 30.000 richting het kantoor door de NBA.
Het kantoor gaat daar niet in mee en komt uiteindelijk en komt uiteindelijk met een megalijst van 64 verwijten tegen 26 betrokkenen rond de toetsingen en binnen en buiten de NBA, die 3 november 2017 bij de Accountantskamer werden behandeld.
Blijft nu wel de vraag over hoe en welke lessen de NBA leert uit deze procedures. Enerzijds mag een kantoor er niet automatisch vanuit gaan dat wanneer zij in 2008 onder het oude NOvAA-regime zijn goedgekeurd er automatisch van uitgaan dat een kantoor dan 6 jaar later wel weer goedgekeurd zal worden. Anderzijds ligt er een overduidelijke uitspraak van het College van Beroep voor Bedrijfsleven: De toetsingen worden de facto vernietigd! Het schikkingsvoorstel van de NBA duidt er ook al op dat ‘men’ binnen de NBA toch wel nattigheid voelt. Einde 2015 wezen Full Finance, NOVAK en Auxilium er al op dat er wel wat aan te merken valt op de kwaliteit van de toetsers en de toetsingen. Blijkbaar is er niet altijd een goede match en voldoende kennis van met name de MKB-kantoren bij sommige toetsers. Uitdagingen waar de NBA invulling aan mag gaan geven zodat ongelukken bij toetsingen zoals die bij Van de Kar & Veraart zijn voorgekomen niet meer plaats vinden. En dat de checks and balances ook binnen de NBA-gremia goed functioneren. FH
Lees hier meer over Van de Kar & Veraart:
Megaklacht voor Accountantskamer: 26 gedaagden n.a.v. uit de hand gelopen kwaliteitstoetsing
Kwaliteitstoetsing MKB-kantoor loopt uit de hand
Nog meer lezen over dit onderwerp:
Artikelen op Accountancy Vanmorgen over de zaak Van de Kar & Veraart versus de NBA.
DE FACTO AFSCHAFFING WET TUCHTRECHTSPRAAK ACCOUNTANTS VOOR EEN BEPAALDE GROEP ACCOUNTANTS
Bij onze toetsing en de daaropvolgende bezwaar en beroepsfase is door accountants van de NBA in strijd gehandeld met alle bepalingen van wet- en regelgeving die op de toetsing en het daaropvolgend bezwaar van toepassing zijn. De leden van de Raad voor Toezicht NBA en de bestuursleden van de NBA waren hiervan op de hoogte voordat het eindoordeel van de Raad voor Toezicht werd afgegeven.
Volgens de Accountantskamer heeft in ons dossier heeft niemand tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld.
Het is bij toekomstige toetsingen niet mogelijk dat accountants van de NBA in strijd handelen met meer bepalingen van wet- en regelgeving dan in ons dossier het geval was. Dit betekent dat kantoren die zijn benadeeld doordat accountants die optreden namens de NBA in strijd handelen met wet- en regelgeving geen tuchtklachten meer in hoeven te dienen tegen deze accountants. Deze klachten worden door de Accountantskamer ongegrond verklaard.
Door deze uitsprak van de Accountantskamer van 29 juni 2018 wordt de Wet Tuchtrechtspraak Accountants de facto afgeschaft voor accountants die optreden namens de NBA.
Wij verzoeken accountants die willen helpen een eind te maken aan de nog steeds voortdurende willekeur bij het toetsen van accountantskantoren om ons financieel te steunen bij het in hoger beroep gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een groot aantal van de onderwerpen die in onze tuchtklachten zijn behandeld, zijn voor alle accountantskantoren die getoetst worden van belang. Het succes van onze crowdfund actie bepaalt of wij in hoger beroep gaan.
Uw financiële bijdrage kunt u storten op bankrekening NL24 RABO 0326 6249 10 ten name van
Geachte Heer van de Kar,
Lees s.v.p. mijn twee reacties op Accountant.nl
Daar staat (goed onderbouwd) , dat “ongegrond ” een onmogelijke uitspraak is. Correct zou zijn “niet ontvankelijk ” met als bij-effect “: dan is geen berechting toegestaan.
Op Accountant.nl is hierop niet gereageerd, misschien kunt U er nog iets mee.
Sterkte gewenst
J.N. Weezenberg RA
Derdenrekening deskundigensupport.